Home »
Genel Bilgiler
» Türk Bayrağını Uzaya Diken Adam
Türk Bayrağını Uzaya Diken Adam
Written By Admin on 3 Haziran 2016 Cuma | 15:13
Prof. Dr. Nurcan Baç ile birlikte geliştirdikleri zeolit* kristalleri büyütme deneyini uzayda gerçekleştiren astronot Albert Sacco, 1955 yılında uzay mekiği Colombia STS-73 sayılı seferiyle uzaya gittiğinde Türk Bayrağı’nı da yanında götürmüştü. Sacco ve Baç, daha sonra bayrağı, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e vermişti. Ayrıca Sacco, geçen yıl da bir Türk öğrencisinin Manisa’daki düğününe gelmesi sayesinde haberlerdeki yerini almıştı.
Bu yıl tekrar Türkiye’ye gelecek olan Sacco, bu kez Yeditepe Üniversitesinin misafiri olacak ve 14 Eylül Pazartesi günü saat 14.00’te, Rektörlük İnan Kıraç Salonu’nda “Living and Doing Science in Space” (Uzayda Yaşamak ve Bilim Yapmak) konulu bir konferans verecek.
16 GÜN UZAYDA YAŞADI
16 gün süren STS-73 no’lu uçus sırasında uzayda yaşamak ve çalışmak ile ilgili pek çok tecrübe edinen Prof. Sacco, uzay programı deneyimini yaklaşık 300 konferansla, binlerce ilk, orta, lise öğretmen ve öğrencileriyle paylaştı. Bu konferaslarla, gençleri bilim ve teknoloji alanıyla tanıştırmak ve kariyer planlamalarına bilim ve mühendislik alanını dahil etmelerini amaçladı.
2012 yılında Yeditepe Üniversitesi’ne konuk olarak öğrencilerle buluşan Prof. Sacco, halen Edward E. Whitacre Jr.’da Teksas Teknoloji (Texas Tech) Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi Dekanlığı görevini sürdürüyor.
PROF. DR. NURCAN BAÇ VE PROF. ALBERT SACCO, JR. NE ÜZERİNE ÇALIŞTI?
Önemli bir kimyasal madde olan zeolit, petrol rafinerilerinde katalist veya atık sulardaki ağır metalleri, radyoaktif atıkları temizlemede geniş kullanım alanları olan bir maddedir. Ayrıca antibakteriyel özellikleri de bulunur.
1989-1997 arasında Worcester Polytechnic ‘te NASA projesi olarak başlayan çalışma, 1997-2004 yılları arasında NASA’nın Northestern Üniversitesinde kurduğu “Uzayda İleri Malzemeler Üretimi” (CAMMP -Center for Advanced Microgravity Materials Processing) Araştırma Merkezine dönüşmüştür, Prof. Sacco ve merkezin Başkan Yardımcılığını yürüten Prof. Dr. Nurcan Baç’ in zeolit kristalleri çalışması kapsamında uzay mekiği ve uluslararası uzay istasyonundaki 2004 yilina dek surdurulen deneylerle, Dünya’da olduğundan 500-1000 kat daha büyük zeolit kristalleri elde edilmiştir. Bu sonuçlar yeni uygulamalara yol açmıştır.
PROF. ALBERT SACCO, JR. KİMDİR?
Boston’da doğdu, Lisans eğitimini 1973 yılında Northeastern Üniversitesi’nde, Doktora eğitimini 1977 yılında MIT’de tamamladı. Daha sonra Worcester Politeknik Enstitüsü’ne katıldı. Orada profesör ünvanını aldı ve 1989-1997 yılları arasında Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü. Northeastern Üniversitesi’nde, NASA – Uzayda İleri Malzeme Üretim Merkezi Başkanlığı görevinde bulundu.
1989-95 yılları arasında NASA uzay mekiğinde bilimsel deneyler yapmak üzere seçildi. 1995 yılında STS-73 (Space Transportation System) programı dahilinde 16 günlük bir görevde Columbia uzay aracında, bilimsel deneyler yapan uçuş ekibinde bulundu. Programın amacı bioteknoloji, yakıt bilimi, malzeme bilimi ve basınçlı uzay laboratuvarında sıvı mekaniğiydi. Benzer deneyler 2004 yilina kadar Uzay Mekigi ve Uluslararasi Uzay Istasyonunda devam etti.
STS-73 Programı süresince, NASA’da Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurcan Baç ile birlikte çalıştılar. Prof. Dr. Nurcan Baç, o dönemde NASA – Uzayda İleri Malzeme Üretim Merkezinde Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Uzay mekiği Columbia’nın STS -73 nolu uçuşunda uzaya Türk Bayrağı gönderdiler. Türk Bayrağı 16 gün süreyle uzayda kaldı. Daha sonra bu bayrak, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e armağan edildi.
Etiketler:
Genel Bilgiler
Yorum Gönder