Birinci Aşama:
Ön hazırlık yapın. Öncelikle neler yapmanız gerektiği hususunda bilgi toplayın. Aquaspacing uygulaması için öncelikle kafanızda bir tasarımınız olmalı Daha sonra ihtiyaç listesi hazırlayıp malzemelerinizi temin edin. Basit bir bitkili akvaryum kurmak için gereken temel malzemeleriniz şunlar:
Tasarımınıza uygun kaya örneklerini, ağaç parçalarını ve kullanacağınız kumu hazırlayın. Bunun yanında bitki makasınızı, bitki maşanızı, yüzeyde kullanacağınız bitki besinlerini ( köklere besin takviyesi yapmak için -…boost) hazırlayın.
İkinci Aşama :
Akvaryumunuzun tabanına ince ve gözenekli bitki kumunu yayın. İnce lav kırığı kumu bu iş için çok uygundur. Bu gözenekli tabaka bakterilerin barınması ve köklerin beslenmesi için uygun olacaktır.
Daha sonra bu tabakayı eşitçe ve arkaya doğru eğimli olacak şekilde tabana yayın.
İkinci Aşama:
Toz veya sıvı bitki besinini bu tabakanın üzerine akvaryum tankınızın büyüklüğüne göre yayın.
Tebrikler en alt tabakayı oluşturdunuz.
Üçüncü Aşama:
Ağzı düz bir alet yardımıyla veya spatula ile arka kısım hariç ön sağ ve sol yanlardaki alt tabaka toprağı camlardan uzaklaştırıyoruz.
Camlardan göz kararı ile alt tabakayı uzaklaştırdıktan sonra Bitki Toprağımızı akvaryum tabanımıza aktarmaya başlayabiliriz. Öncelikle cam kenarlarından boşalttığımız kısımdan başlayarak dolduruyoruz, daha sonrada tüm tabanın üzerine bolca eşit bir şekilde bitki toprağımızı aktarıyoruz.
Bitki toprağımız dolmaya başlayınca arkaya doğru eğimli bir şekilde doldurmaya devam ediyoruz. Daha sonrada spatulamız ye elimiz yardımıyla arka cama eğimli bir şekil vererek toprağımızı bolca yaslıyoruz. ( Akvaryum tankımızın büyüklüğüne göre kalınlığına karar veriyoruz, 7-12 cm bir yükseklik bizim için ideal sayılabilir )
Burada arkaya doğru eğim verilebileceği gibi, üst köşelere sağa – sola doğru da eğim yönü belirlenebilir.
Dördüncü Aşama:
Artık tabanımız hazır, dekorumuzu oluşturarak ilk aquaspacing maceramıza başlayabiliriz.
Kafamızda oluşturduğumuz tasarıma göre önceden hazırladığımız ağaç ve kayaları tabanımıza yerleştiriyoruz. Öncelikle ağaç veya kaya, büyük olan, merkezde yer alacak ana dekorunuzu yerleştirmeniz gerekiyor.
Sonrada Kayaları yerleştiriyoruz. Kayaları tam yerine oturtuyoruz. Bu tamamen sizin tasarımınıza kalmış.
Dekorları yerlerine sıkıca oturtun. Köşelere; görselliği sağlamak için yukarı doğru (uçlara) daha fazla toprak koyabilirsiniz. Bu arka planda çizgi görünümünü sağlayacaktır. Spatula yardımıyla tasarımınıza son şeklini verebilirsiniz. Gerektiği kadar toprak eklemekten çekinmeyin. Sonradan toprak koymanız mümkün olmayacaktır.
Beşinci Aşama:
Artık tabanımız hazır olduğuna göre dikime başlayabiliriz. Öncelikle toprağımızda dikim yumuşaklığı sağlamak için tankımıza su ekliyoruz. Önce bir miktar ekleyip ön plan bitkilerini diktikten sonra, tekrar su ekleyebiliriz. Ya da zemini bozmadan, önce 15 cm kadar su ekleyip öyle de yapabiliriz. Sizin kolayınıza hangisi giderse onu uygulayabilirsiniz.
Bitki maşası yardımıyla grup halinde kavradığımız bitkileri sırayla hafifçe dikiyoruz. Bastırmıyoruz. gerekirse orta uzunlukta yapraklı bitkileri grup halinde misina ile bağlayabiliriz. Veya kaya ağaç gibi dekorlara tutturabiliriz. Dikmeden önce bitkilerimizin daha hızlı büyümesi için köklerini birkaç cm kesmemiz yararlı olur.
Önlere kısa bitkiler, arka eğimlere gittikçe daha uzun yapraklı bitkilerin seçilmesi yararlı olacaktır.
İlk Aquaspacing tasarımımız bitti gibi. Artık tankımıza su koyma vakti geldi. Taban ve bitki düzenimizi bozmadan dikkatli bir şekilde suyumuzu dolduruyoruz. Daha sonra ekipmanlarımızı kuruyoruz. Uygun filtre, ısıtıcı, ışığımızı, hava motorumuzu, ayarlayıp yaklaşık bir ay bu şekilde çalıştırıyoruz. Daha sonra ise dayanıklı bir iki balık eklemekle maceraya devam diyoruz….
Resimler Ve Makale Akvaryumokulu.net sitesinden alıntıdır...
Yorum Gönder